Titta på livesändningar i Min Fotboll – och bidra med intäkter till din förening

Min Fotboll är svensk fotbolls egen app. Här kan du som användare följa dina favoritlag inom svensk bredd-, barn- och ungdomsfotboll och ta del av tabeller, resultat, live score och enkelt se kommande matcher. Du kan också se höjdpunkter från matcher, ladda upp bilder och videoklipp och bidra med hejarop och kommentarer.

Varför tas en avgift ut?

Avgiften behövs för att täcka kostnaderna för streamingen – och för att ge dig möjligheten att stödja din förening. Detta genom att Intäkten från ditt köp delas med föreningarna.

Vad kommer det kosta att titta på livesändningar och repriser?

För seniormatcher så betalar du för varje match du vill se, och det är sändande förening som sätter priset för matchen (Pay per view).

För barn- och ungdomsmatcher köper du köper du ett Barn- och Ungdomskort som för 59 kr ger dig 30 dagars tillgång till ALLA barn- och ungdomsmatcher som sänds i Min Fotboll. Föräldrar, släktingar, mor- och farföräldrar med flera barn eller barnbarn kan alltså se alla barnen eller barnbarnens matcher till ett fast pris. Oavsett om alla spelar i samma förening, eller är utspridda över hela Sverige. Det är inget fast abonnemang som dras från ditt konto varje månad, utan du väljer själv om du vill köpa tillgång för nästa 30-dagars period.

Hälften av intäkterna från ditt köp, efter avdrag för momskostnader, går till den förening du väljer i samband med din betalning. Den prioriterade betalningsmodellen kommer att vara Swish.

De som sänder gör detta helt ideellt – visa tacksamhet och hänsyn

En viktig sak att tänka på är att sändningarna görs av ideella ledare eller föräldrar runt lagen, ofta med sin egen mobiltelefon. Det betyder att sändningskvaliteten inte kommer att vara perfekt. Mobilnätet kan vara dåligt runt vissa planer, eller bli överbelastat då det sänds från 6 olika matcher på samma anläggning. Sändaren kan få slut på batteri, eller innan matchens slut ha förbrukat hela månadens datatrafik för att ge dig möjlighet att se matchen.

Visa därför din tacksamhet till de som möjliggör sändningarna, och hänsyn och förståelse för att det inte alltid kommer att fungera perfekt. Det kommer inte heller vara möjligt att kräva återbetalning av ett köp för att den som sänder fått tekniska problem.

Så här funkar det för dig som tittare:

När du går in på en sändning som kräver betalning, tas du till din kontosida i Min Fotboll där du genomför ditt köp. Du betalar enkelt med hjälp av Swish, som till att börja med är den enda betalningsmetod som stöds. Vid köp av en seniormatch delas intäkten med den sändande föreningen, och vid köp av Barn- och Ungdomskortet väljer du i samband med köpet vilken förening och lag du vill stödja.

Status för dina köp hittar du under fliken Konto på din profilsida i Min Fotboll. Du hittar enklast dit genom att trycka på din profilbild uppe till vänster på appens startsida, eller i huvudmenyn på webben (från och med 1/8 2020).

Så här funkar det för er som sändare och förening:

Köp av en enskild match i seniorfotbollen kan göras först när det finns en planerad livesändning, eller att en sändning redan är startad. Så för att tittarna inte ska missa starten av matchen medan de köper, är det bra att lägga upp den planerade livesändningen en stund i förväg. Hemmalaget i matchen har förtur på att sända, men om de inte har möjlighet eller lust, så kan man komma överens om att bortalaget sänder istället. Det är sändande lag som får ta del av intäkterna från köpen.

I barn- och ungdomsmatcher köper man inte en specifik match, utan tillgång till alla matcher under en tidsperiod. Vid köpet anger tittaren vilken förening de vill stödja med sitt köp, så därför spelar det ingen roll om det är hemmalaget, bortalaget, eller någon från båda lagen som sänder från matchen.

Observera att ert motståndarlag av integritetsskäl, eller av annan orsak, kan välja att inte tillåta foto och film från matchen. Funktionerna för foto, video och livesändningar stängs då av, och ni informeras om att ett av lagen inte tillåter bild och video från matcherna.

Föreningens andel av intäkterna sammanställs och betalas ut vid angivna utbetalningsdatum. Målet är att detta ska ske månadsvis, men för höstsäsongen 2020 kommer det troligen att slås ihop till en eller två utbetalningar.